Nieuws

Het huis duurzamer maken? De gemeente Olst-Wijhe deelt uit en de pakketjes worden op de fiets bezorgd

Tweeduizend woningbezitters in Olst-Wijhe kunnen vanaf april allerhande producten bestellen om het huis te verduurzamen, zonder ervoor te betalen. De spullen worden betaald uit een subsidiepot van de gemeente en gekocht bij de lokale bouwmarkten. Stichting Goede Buren uit Olst zorgt voor de logistiek: van een webshop tot het op de fiets bezorgen van de bestelde spullen.

Stichting Goede Buren heeft een winkel in het centrum van Olst. In deze winkel worden lokale biologische  producten verkocht, is tweehandskleding verkrijgbaar en vindt onder meer het maandelijkse repair-café plaats.  De winkel wordt volledig door vrijwilligers gerund.

Risico

Maar de winkel is het afgelopen jaar maar weinig open geweest. Martha Beeker, voorzitter van Goede Buren: ,,De laatste maanden mochten we niet open door de coronamaatregelen. Vorig jaar hebben we er zelf voor gekozen om dicht te blijven. Veel van onze vrijwilligers behoren tot de risicogroep. Dat risico wilden wij niet nemen.’’

Ondertussen lopen de vaste lasten voor het winkelpand aan de Hendrik Droststraat gewoon door, zonder dat er één product verkocht wordt. Gelukkig voor Goede Buren is daar de gemeente Olst-Wijhe, die net een fikse subsidie van het Rijk heeft ontvangen om inwoners te helpen met energiebesparing.

,,De gemeente zocht een partner om die de regeling lokaal uitvoert. Toen kwamen ze bij ons terecht. Zo hebben wij weer inkomsten en wordt het subsidiegeld lokaal uitgegeven’’, vertelt Beeker enthousiast.

Maximaal tweeduizend huizenbezitters

De gemeente heeft 178.000 euro ontvangen om huizenbezitters in Olst-Wijhe energiebesparende producten te kunnen laten kopen. In totaal kunnen maximaal tweeduizend huishoudens maximaal 60 euro besteden aan bijvoorbeeld tochtstrippen, brievenbusborstels en led-lampen. De aankopen worden volledig betaald uit de subsidiepot.

Wat de rol van Goede Buren is in dit plan? Beeker: ,,Wij bouwen momenteel een webshop waar mensen hun producten kunnen bestellen. Wij kopen die producten in bij de lokale bouwmarkten in de gemeente. Vervolgens bezorgen onze vrijwilligers de producten bij de mensen thuis, op de fiets.’’

Voor deze diensten krijgt Goede Buren geld uit de subsidiepot, maar ze kijkt verder dan alleen haar eigen kas. Beeker betrekt graag sportverenigingen uit de gemeente bij het project.

,,Het is voor ons heel veel om tweeduizend pakketjes te bezorgen. Daarom hebben we het plan om sportverenigingen te vragen om ook voor ons pakketjes te bezorgen. Onder het motto ‘fiets voor je vereniging’ kunnen ze de pakketjes tegen een vergoeding bezorgen. Zo spekken ze de clubkas in deze moeilijke tijd.’’

Het mes snijdt volgens Beeker op deze manier aan heel veel kanten. ,,Het is een heel laagdrempelige manier om mensen te stimuleren om hun huis duurzamer te maken en het geld wordt volledig lokaal besteed en gaat naar lokale ondernemers en verenigingen.’’

,,Bovendien is het echt heel fijn om weer eens wat te kunnen doen. Iets leuks, iets positiefs. Het is een bult werk om een webshop te bouwen en al die producten rond te brengen, maar iedereen heeft er ontzettend veel zin in.’’

Winkel gaat ook weer open

Huizenbezitters die niet zo handig zijn op internet hoeven niet te wanhopen. Over een paar weken opent de winkel van Goede Buren in Olst ook weer, weet Beeker te vertellen. ,,Vanaf 10 maart kan er een afspraak ingepland worden en vanaf 17 maart is de winkel op afspraak open. In de winkel kunnen de duurzaamheidsproducten ook besteld worden.’’

Subsidie wordt besteed aan meer duurzame projecten

Het grootste deel van de 178.000 euro in de subsidiepot gaat naar het verduurzamen van huizen. Maar er zijn nog twee projecten die uit deze subsidie worden bekostigd.

Inwoners kunnen namelijk ook een gratis energiescan aanvragen. Hiervoor komt een energievakman bij de mensen thuis om samen te bekijken welke maatregelen er in huis kunnen worden genomen. Inwoners die hierin interesse hebben, kunnen zich aanmelden via wonen.olst-wijhe.nl/gratisenergiescan.

Tot slot gaat op 27 februari Junior Energiecoach van start. Gezinnen die zich hebben aangemeld gaan vijf weken lang thuis aan de slag met energiebesparing. Dit doen ze met uitdagingen voor het hele gezin. Mogelijk komt er in de tweede helft van het jaar nog een ronde van Junior Energiecoach.

Winkelwagen
Skip to content